Klimarapport er en vigtig del af UNI-TEKs vækststrategi

En detaljeret klimarapport med udgangspunkt i 2021 giver UNI-TEK et vigtigt grundlag for at kunne arbejde handlingsorienteret med kontinuerlige CO2-reduktioner, målinger og evalueringer. Klimarapporten er et vigtigt værktøj til at håndtere klimaudfordringen, der i UNI-TEKs tilfælde ikke bliver mindre af den stærke vækst i virksomheden.

UNI-TEK er et smedefirma i Randers, der arbejder som producent, leverandør og montør med EXC3-godkendelse til at udføre bærende dele i sortstål, rustfri stål og aluminium. UNI-TEK lægger stor vægt på at arbejde seriøst med bæredygtighed og CO2-reduktioner i erkendelse af, at virksomheden er en del af stål- og byggebranchen, der på både nationalt og globalt plan udgør en stor belastning for miljøet. Et vigtigt skridt er taget med udarbejdelsen af en klimarapport, der tager udgangspunkt i 2021, som anses for det mest repræsentative år til UNI-TEKs første klimaregnskab.  

Opgørelserne af CO2-udledningerne er baseret på GHG-protokollen, den internationale standard, der gør det muligt at udregne CO2-udledninger på en ensartet måde og samtidig giver indblik i, hvilke aktiviteter, der driver en virksomheds klimaaftryk.

Fokus på Scope 1, 2 og 3

UNI-TEK har fokus på Scope 1, 2 og 3. Scope 1 omfatter de direkte udledninger fra aktiviteter under egen kontrol, som i 2021 udgjorde i alt 46 tCO2e af UNI-TEKs samlede udledning på 1.835 tCO2e. Udledningen var primært fra varebiler (diesel) på 25 tCO2e samt naturgas med 13 tCO2e. I Scope 2 - de indirekte udledninger - viste en lokationsbaseret opgørelse en udledning på 2,67 tCO2e - udelukkende fra indkøbt el.

Scope 3 omfatter alle de øvrige indirekte udledninger i værdikæden - dvs. udledninger fra kilder, som UNI-TEK ikke selv ejer eller kontrollerer. Med 1.787 tons CO2e, svarende til 97 pct. af UNI-TEKs CO2-udledninger i 2021, er det i Scope 3, man finder langt det største klimaaftryk. Det dækker primært over indkøb af nyt jern og stål, af overfladebehandlet nyt stål og jern, af metalkomponenter og fabrikerede metalprodukter.

I arbejdet med CO2-reduktioner skeler UNI-TEK til Science Based Targets-initiativet (SBTi), der tilsiger, at virksomheden som minimum skal sikre en årlig reduktion på 4,2 procent af CO2-udledningen i Scope 1 og 2 frem mod 2030 – dvs. 38 procent målt i forhold til 2021.

Høj vækst i UNI-TEK øger presset for at arbejde med CO2-reduktioner

Det er en udfordring i den forbindelse, at UNI-TEK er en virksomhed i stærk vækst. Det vurderes, at væksten i perioden 2021 til og med 2023 vil være omkring 100 pct., og vækstambitionen lyder på 10 pct. årlig vækst i de efterfølgende år frem mod 2030. For at imødekomme SBTi og egne reduktionsmålsætninger arbejder UNI-TEK derfor målrettet med at finde reduktionstiltag inden for Scope 1. Dette søges efterlevet ved bl.a. at installere en varmepumpe til udfasning af naturgas og ved på sigt at udskifte nogle varebiler til el-biler.

Danmarks energiforsyning bevæger sig i en grønnere retning, og det hjælper i Scope 2. Emissionerne for el forventes at falde drastisk, så de i 2030 stort set vil være CO2-neutrale – hvorfor Scope 2-udledningen hos UNI-TEK automatisk bliver reduceret frem mod 2030.

Der er ikke fastsat reduktionsmål i Scope 3, hvor UNI-TEK ikke har direkte indflydelse på udledningerne i værdikæden. Men virksomheden vil i videst muligt omfang forsøge at påvirke værdikæden til CO2-reduktioner. Det sker bl.a. igennem dialog med samarbejdspartnere, vidensdeling samt øget fokus på klimabelastningen af UNI-TEKs indkøb, varer, ydelser og transportmønstre. UNI-TEK vil også gøre en særlig indsats for at styrke dataindsamlingen i både omfang og detaljegrad, hvilket særligt gælder for Scope 3-udledninger. Et solidt datagrundlag er afgørende for, at virksomheden kan træffe velinformerede beslutninger og sætte retningen for reduktionstiltag, der nedbringer CO2-udledninger i værdikæden.

Affaldssortering er vigtigt

Klimaeffekten forbundet med affaldsgenanvendelse falder uden for Scope-regnskabet jf. GHG-Protokollen pga. dobbelttælling med virksomheden, der anvender affaldet som materialeinput. Ikke desto mindre arbejdes der i UNI-TEK med affaldssortering og -genanvendelse, idet det også spiller en vigtig rolle i reduktion af klimaaftrykket. En opgørelse af affaldssortering i 2021 viser, at hvor dagrenovation førte til udledning af 276 tCO2e, så førte sortering af papir, pap og især klipjern samlet til en besparelse på 28.257 tCO2e - dvs. et samlet klimaaftryk for affald på netto minus 27.981 tCO2e i affaldshåndteringen. Beregninger viser, at under hensyntagen til bl.a. virksomhedens forventede vækst vil klimaeffekten forbundet med affaldssortering uden yderligere tiltag i UNI-TEK i 2030 være på -103.715 tCO2e. Det er dog værd at være opmærksom på, at resultatet ikke er opgjort i overensstemmelse med GHG-protokollen. Dette kræver særskilt beregning og rapportering iflg. Avoided Emissions Standard.

Om UNI-TEK 

UNI-TEK er et solidt og stabilt smedefirma, som arbejder med stålkonstruktioner m.v. med base i Randers. Hos UNI-TEK sætter vi en dyd i at opfylde kundens behov, hvad enten der måtte være tale om en standardløsning eller en mere kompliceret, kreativ tanke, som du vil have gjort virkelig. UNI-TEK A/S er godkendt op til EXC3 og må derfor udføre bærende dele i sortstål, rustfri stål og aluminium. Find UNI-TEK på LinkedIn og Meta.

Fremhævet citat:

For at imødekomme SBTi og egne reduktionsmålsætninger arbejder UNI-TEK derfor målrettet med at finde reduktionstiltag inden for Scope 1.